Bilder bilder bilder

      
Lilla S.
   
Stora A, Lilla A, Stora S och Stora A

       
Familjefoto?

 
Alla på samma bild..nej jag har inte lyckats än.


Eat shit..

Åh vad roligt

Tack, vad roligt att några av er skrev och berättade!
Idag är det full fart i Italylandet. Vintagemässa, träffa faster på sjukan, obligatisrisk söndags lunch, OCH Kung fu panda! Det har killarna väntat lääänge på. Vi är nämligen inte så entusiastiska cartoon tittare jag och Mr Big men idag smäller det. Vi hade tänkt åka till Verona för att känna doften och gå på marmorgatorna. Jag älskar Verona
Jag var föresten och såg Burn after reading i onsdags med min övergravida kompis Fadua.
Just det, vi måste hitta ett pennskrin (?) till Stora A. Det är ett måste. Idag. Ett dygn har ju ändå 45 timmar.
Under tiden jag har skrivit det här har Stora a vält omkull soffan för att leta efter en euro som försvann under, Stora S har klätt av sig alla kläderna och springer med nätstrumpbyxorna inlindade i fötterna.
Lilla a har hällt tandkräm på sin tröja. Lilla S..ja hon har nog inte gjort något.

Mrs E

26 september 2008

Jag går in på bloggen klockan 9.30 och det är redan flera personer som har besökt min blogg. Vilka är ni? Bara mina släktingar? Eller är ni faktist andra personer? När jag skriver på bloggen så blir det ofta riktat till dem. Mina. Jag kan inte tänka mig att någon annan kan vara intresserad av vad jag skriver annars.

Säg mig. Jag är nyfiken.

/Mrs E

nostalgi..inte från då..

men från en tid. Jag och min.


Dåligt samvete

Igår slutade stora fina A halv ffem på eftermiddagen. Världens längsta skoldag. Hur är det i Sverige egentligen? När barnen är 5½ år går de på fritids då? Hur länge lämnar man barnen på dagis? Jag kritiserar aldrig någon annan och hur de ska göra men hur kan man lämna barnen på dagis och fritids till 18? Jag skulle aldrig klara det med mitt samvete. Är jag för mesig? Jag får dåligt samvete om jag inte deltar i barnens aktiviterer och lekar när vi är hemma och jag är alltid hemma med barnen. Jag är tillsammans med dem från det att vi går upp klockan 06.30 till de börjar skola och dagis runt 08.30. Sen är jag tillsammans med dem från ca 12.30 tills de somnar någongång mellan 19.00 och 20.00. Är inte det ganska mycket ändå? Eftersom vi inte har några släktingar så lämnar vi heller aldrig bort dem för att göra saker ensamma. Och de få gånger det har hänt så får jag dåligt samvete. Men sen när jag INTE gör det..ja då får jag dåligt samvete för det också. Jag vet ju att de älskar att vara med mormor, morfar, moster, morbror eller vem det nu kan vara.

Igår när vi satt i bilen så sa pojkarna att de ville ta med sig några av deras kompisar hem. De räknade upp vilka och de får ta hem vilka kompisar när de vill. Men så tänkte jag på när de ska hem till andra och leka och kanske inte kommer hem förän på kvällen. Och då ska de ju sova..och då hinner jag inte träffa dem heller. Håller jag på att bli alldeles tokig? Jag försökte hjälpa mig själv genom att tänka på hur roligt jag tyckte att det var att vara hos kompisar och leka. Men det hjälper inte. Jag vill ha dem med mig.

Det är ett ständigt prat om vem av dem som har fått göra vad. Vem som har följt med Big till butiken senaste och så vidare. Big och jag är likadana. Han klarar inte heller att lämna bort dem.

Vad ska jag göra? Jag kan ju inte binda barnen vid mina ben hela livet. Hur ska jag klara att de vill göra annat med andra också?

Blodprov och försena till skolan. Så började dagen idag. Men den är lysande ändå ska ni veta. 


Idag

Idag har vi gjort det vi brukar göra på söndagar september oktober. Vi var upp i bergen och tittade och klappade på hästar. Mr Big hade en gång i tiden hästar på stället vi åker till och känner därför en massa människor där som gärna tar sig en pratstund med honom. 200 frigående hundar ungefär och en sjuhesikes massa hästar. Barnen älskar det. Efter det obligatorisk italiensk söndags lunch med massor med rödvin så Big ligger på soffan och dirigerar lekar med barnen. Jag ska med huvudvärk måla om våra matbordsstolar. (Som jag började med för några veckor sedan)


Konstig uppställning

Stora A i movimento
  
Stora S är en speciell flicka. Hon vill, eller vill inte alls vara med på bild. Idag ville hon INTE. Iallafall så vill jag bara säga att jag vill ha en lika fin hästsvans som hon har. 
 
 
Stora A bär gärna omkring på sina syskon. Här är det lilla S som får turen att rida på hans axlar

Och Stora S som blev vääääldigt rädd för en stor jycke

Det är mycket ni inte vet om mig..

..och aldrig kommer ni heller få veta det hahhahha

Inte undra på att jag är så klok..
Man må säga vad man vill om syndigt leverne
..men det är allmänbildande
                                                                                                                                                                                     (Hjalmar Bergman)

Ett litet svar.

Här i Italien är det väl inte mycket som fungerar egentligen men jag kan absolut inte klaga på dagis. Bara på priset. Det är hutlöst dyrt med komunalt dagis. Vi får slänga upp runt 3900:- per barn och månad. Då har vi möjlighet att ha dem där mellan 7.30-15.15. Det är olika tider på in och utgång som man måste respektera. Annars får inte barnen komma in.
Hos är det så att Lilla och Stora S, flickorna får:
Börja 07.30-08.45 Vi brukar hänga vid grinden precis innan den slår igen.
Första utgång: 12.00-12.30
Andra utgång: 14.45-15.15
Om de är kvar till andra utgången så sover de den tiden de är där.

De får frukost klockan 9.00 som består av frukt.
Sedan är det lunch klockan 11.30 som innhåller förrätt, huvudrätt och tillbehör. Bröd och vatten.
Vi hämtar flickorna första utgången. Lilla A går i en grupp med 11 barn totalt och 4 lärare. Barnen är mellan 3 och 10 månader gamla. Stora A går i en grupp med 18 barn. De är alla födda 2006.

Lilla A som går på förberedningsskolan i andra klass har 3 lärare och det är 20 barn. De leker, gör utflykter, lagar mat och bakar, spelar teater och lär sig räkna och läsa. Inga läxor.
Tid:
Ingång 07.30-08.45
Första utgång: 12.30-13.00
Andra utgång: 13.30.14.15
Frukost för barn som kommer mellan 07.30-08.00 med mjölk och flingor, bröd och marmelad. Kakor. Mums! ;)
En till frukost med frukt kl 09.00 för alla barn
Lunch 11.30 samma som flickornas dagis. Lagat i köket på skolan. Precis som på dagis med bara ekologiska produkter och så mycket som möjligt från vår region.
Lilla a:s skola kostar ungefär 2500:- per månad.

Stora A har precis börjat riktiga skolan och går minsta möjliga tid. Det finns 2 möjligheter. Första är hans som jag kommer att skriva om. Andra är att gå måndag till fredag 8.30-16.30 med läxläsning på skolan.

Vi har valt att han ska gå 08.30-12.40 tisdag-lördag. På måndagar går han 08.30-16.30. Det är också enda dagen han får lunch på skolan. De andra dagarna är det lunch hemma.
Varje dag har han med sig mat som de äter tillsammans ute klockan 10.20. De har 20 minuter på sig att äta.
Det är engelska och läxor från första klass och obligatorisk blå rock. Religion har vi funderat på att ta bort från schemat eftersom vi INTE är troende.

Vi får betala allt på skolan. Inklusive skolböcker och mat. Men vet ni, jag tror att det här kommer att gå jätte bra. Jag har glada, trygga och kloka barn. Jag börjar gilla läget. Det är inte alls så tokigt. Det är skola på riktigt. Vilket jag många gånger kan fundera över i Sverige. De har en lärare för varje ämne. Och så har de 2 klassfröknar. I stora A:s klass finns det en flicka med down och det finns därför alltid en extra lärare. De är 23 barn i klassen.

Dagis får de börja med när man själv vill. Det finns väldigt många som har sina barn hemma till de kan börjar det som vår lilla a går på nu. Där börjar barnen när de är 3 år. Men om man behöver av någon anledning dagis tidigare så finns nido. Där finns det 4 olika åldersgrupper. Klasserna är väldigt små och med många lärare. Nido finns från 3 månaders ålder. Och jag älskar nido. Ärligt talat har jag ju aldrig behövt ha barnen där men 3 timmar om dagen tycker jag är väldigt bra att få vara ensam. Jag jobbar lite, handlar mat och hinner göra lite ärenden. Här får barnen gå på dagis även om det kommer syskon. Tur det, annars hade ju aldrig mina barn fått gå på dagis!
De kan dock endast börja en gång per år. Det är september. Man får förfrågan på posten i maj och måste skicka in ansökan innan juni. Sen får man svar i augusti. Alla dagis här i vår komun är efter reggio emilia metoden. Det är super.
Så här började våra barn nido:
Stora A: 9 månader
Lilla A: 5 månader. Vi hade honom sedan hemma och jag var i Sverige hela hösten. Sedan började han gå 3 timmar vid 9 månader
Stora S: 17 månader
Lilla S: 8 månader

Nu vet ni det.

Lördag

Stora a går ju i skolan på lördagar också. Imorse åkte han till skolan på cykel. Han och Mr Big. Jag är kvar med resterande del familj. Vi ska också klä på oss och gå ut. Det är varmt och skönt ute. Det får bli lite fönster shopping idag, det går ändå inte att titta på särskilt många saker innan barnen försvinner så jag utgår från att det ska bli fönstershopping och om det blir mer så är det bara bonus.

Här har det redan hänt lite action. Lilla a fick för sig att micra lite prylar. Han valde mest plast att micra. Han tog ett av stora s dockors fat och satte ihop en lite gryta bestående av favorit gormiten, några cent en docksked..sen på full effekt och POFF så kom det lågor ur micron. Barnen sprang och gömde sig och jag tog gasen med egna händer. Nu luktar hela huset plastgas och jag blev tjock i halsen så det är kanske bäst att vi går ut på en gång.

Trevlig lördag,
Mrs Livräddare

Ctrl

Äntligen har jag köpt ett nytt tangentbord till min vaio. Pojkarna brukar spela bolibompa spelet på datorn och varje gång åker någon tangent bort. Jag har inte skrivit så mycket här på grund av det för det är väldigt jobbigt att sitta och köra Ctrl + C och sedan Ctrl + V varje gång jag skulle skriva a,s e och w. För de tangenterna saknas nämligen. Ganska jobbigt som ni kan förstå. Stora dunder datorn har jag äntligen fått iväg till datadoktorn för check. Den verkar död men om jag har tur så får de igång den igen. Det vore bra för den var väldigt bra. Det får isådanafall bli pojkarnas och så köper jag bara en ny skärm till den. Här sitter jag i soffan med tangentbordet i famnen och väntar på att en kompis ska ringa mig. Det verkar ta tid. Mr Big är ute med de största barnen. Minsta lilla Bibbi somnade på mattan i hallen. Gud så hemskt det känns när barnen bara somnar var som helst.

Nu ringer det. Jag skriver nog mer sedan. Jag har sådan väldig lust att skriva om Stora A s skola. Det är nästan komiskt hur det fungerar här. Hhahhahha


Bye bye,
Mrs E

En vecka hos oss

    
Bibbs
  
Jag skulle se lika jäkla missnöjd ut. Nej, ärligt talat så hade jag nog aldrig gått med på att sätta på mig den överhuvudtaget. MEN så såg stora a att alla var vaktmästarklädda. Då blev det lite roligare
 
Jag fortsätter med mina misslyckade försök att få alla på samma bild. Det har jag ju ändå lovat dagis.
   
Bibbs och stora a
   
Ett tu tre..så var några med..men vips så somnade lilla a..PUFF Olé
 
Fina Bibbs
 
Pojkarna och Stora Sverige på en trädgårdsvagn utanför vad la "pittrice" tyckte såg ut som stället med grisfesten i Spanien??!?
 
Min underbart härliga familj


Eat shit

25 små vaktmästare

Stora a har blivit ännu större. Från och med idag tillhör han den här klassen med vaktmästare.
Min fina stora a.


Så här trodde jag ju inte att min son skulle ha det i skolan när jag själv för 21 år sedan började första klass i Bar-By skolan..men jag ska nog lära mig tycka om läget med tiden hahha

Back to life

Shit, det startade med värsta fart. Nu är vi tillbaka i underbara fruktansvärda Italyland igen. "Semestern" är slut för den här gången.
Imorgon är en stor dag. Då börjar vår fina stora a i första klass. Vi har sedan en tid tillbaka slutat prata med honom om det för det blev nog för mycket. För mycket ansvar..för stort helt enkelt. Vår lille älskling är ju bara 5½ år gammal. Lilla Bibbi har börjat dagis. alltså, inga barn hemma fram till lunch..men en himla massa ungar att få till och från alla skolor och dagis.

Sommaren har gått väldigt fort. Sverige resan var som vanligt lyckad. En liten katastrof hände men i övring flöt allt på som det ska.
Butiken är återigen öppen och kunderna har kommit tillbaka från semestern och beställer kostymer och annat dyrt. Tack!
Jag har sökt jobb på ett svenskt företag med drömlön. Nu vill de träffa mig. Tjohooo

Jag måste fixa lite saker här hemma. Någon gång ska jag skriva hur det är att ha ett barn i italiensk skola. För det är INTE som i Sverige. OCH jag ber er..klaga aldrig på något!

Vi hörs,
Mrs E

RSS 2.0